Günümüz modern kentlerinde çevre kirliliği ve insan bedeni ruh sağlığı açısından önemli bir rol almaktadır. Ses ve gürültü suyun temiz olması kadar önemli bir unsur haline gelmiştir. Yerleşim yerlerine yakın geçen otoyol, otoban yol kenarlarına yerleştirilen panellerdir. Köprü ve üst geçitlerde yapılmaktadır. Böylelikle ses ve gürültü bariyeri sayesinde gürültünün çevreye yayılmasını engellemektedir.
Gürültü üreten her alana farklı detay çözümleriyle gürültünün yayılmasını engelleyebiliriz. Örnek verecek olursak. Endüstriyel tesislerde bulunan jeneratör, kompresör, üretim bantları gibi makinaların çevresine de ses izolasyonu uygulanmaktadır. Gürültü ses dalgaları gürültü bariyerine çarparak gürültü seviyesinde bir miktar iyileşme olur.
OTOYOL SES BARİYERİ
Günümüz dünyasında nüfus artışından dolayı otomobil ve toplu ulaşım gibi araçlara talep oldukça çoğalmıştır. Bu durum metropol ve şehirlerde bulunan otoban, tren yolu ve köprü civarlarındaki yerleşim ve ticari alanlarda ciddi ses gürültü kirliliğine sebep olmuştur. Bundan dolayı gürültü bariyerine olan talep yaşam kalitesini arttırmak adına her geçen gün önem kazanmaktadır. Ses otoyollarda ve köprülerdeki araçlardan çıktıktan sonra ses dalgaları her yöne dağıtmaktadır.
İlk gürültü bariyerinin 1968’de California’da inşa edilmesinden bu yana gürültü bariyeri dünya çapında birçok araştırmaya konu olmuştur. Akustik açıdan bakıldığında bu araştırmalar gürültü bariyerinin gürültüden korunmada etkili bir yöntem olduğu görülmektedir. Ancak kentsel tasarım ve estetik açıdan bakıldığında sonuçlar değişken olabilmektedir. Gürültü bariyerleri ile ilgili genel kanı görsel açıdan monoton ve baskın yapılar olmasıdır. Bu nedenle, çeşitli tasarım ve malzeme alternatifleri ile görsel rahatsızlık vermeyecek tasarımlar elde edilmeye çalışılmaktadır. Kısaca gürültü bariyerleri, sadece akustikle ilgili bir konu olmayıp aynı zamanda şehir peyzajının bir konusudur.
GÜRÜLTÜ BARİYERİ VE MALZEMELER
Günümüzde gürültü bariyerleri çeşitli malzemelerden yapılmaktadır. Bu malzemeler arasında beton, metal, plastik, şeffaf malzemeler (akrilik ve cam gibi), ahşap ve donatılı paneller sayılabilir. Malzeme seçimi yapılırken malzemenin kullanılacağı peyzaj içindeki görsel karakteri ve yapısal niteliği ile ilgili kriterler birlikte ele alınmaktadır. Yapısal dayanıklılık, hava şartlarına dayanıklılık, bakım onarım ihtiyacı, yangın dayanımı, montaj kolaylığı, başlangıç ve yaşam döngüsü maliyeti akustik gerekliliklerin yanında ele alınması gereken kriterlerdendir.
SES BARİYERİ KULLANIM ALANLARI
- Endüstriyel tesisler,
- Hastaneler,
- Apartman ve siteler,
- Oteller,
- Limanlar / havalimanları,
- Demiryolu hatları,
- Üst geçitler,
- Otoban kenarları,
Ses bariyeri özellikleri itibariyle kaynağından gelen sesi geri yansıtması, gürültünün uzun bir yol kat etmesini sağlayarak azaltması ve yine sesi absorbe etmek amaçlı tercih edilmektedir. Bariyerler genellikle 10-15 dB(A) arası bir gürültü azaltımı sağlayabilir.
BETON GÜRÜLTÜ BARİYERLERİNİN AVANTAJLARI
Gürültü bariyerleri düşük bakım ihtiyaç yönünden en çok tercih edilen bariyer tipidir. Taze haldeyken uygun kalıplar ile beton üzerine istenilen yüzey tipi oluşturabilmesi sayesinde tasarım yönünden özgün, akustik olarak etkili ve görsel olarak estetik çözümler sunabilir. İmalatında agrega, su ve çimento gibi saf ve kolay elde edilen malzemeler kullanılır. Beton bariyerler yerinde döküm ve prekast (dökümü önceden yapılmış) olarak uygulandığında çok zorlu fiziksel şartlar altında dahi uzun kullanım ömrüne sahiptir. Trafik kaynaklı etkilerin yanında kullanımı boyunca alınıp satılabilecek bir özelliği bulunmadığından, boyama hariç vandalizm (tahripçilik) etkilerine karşı en dayanıklı malzeme olarak görülmektedir. Betonun özgül ağırlığı sayesinde yüzey kütlesi ve rijitliği (deformasyona uğramayan ve şekil değiştirmeyen madde) oldukça fazladır. Beton bariyerlerinin ömrü 50 yıl kabul edilerek, boya uygulaması yapılan beton bariyerlerde yeniden boyama 20 yılda bir defa sundurma tipi boyasız beton bariyerlere estetik amaçlı boyama 25 yılda bir defa metal bariyerlerde yeniden boyama 10 yılda bir defa yapılmaktadır.